đŸ› ïž Just nu pĂ„gĂ„r en större helrenovering hĂ€r. Om du hittar nĂ„got som inte fungerar som det ska fĂ„r du gĂ€rna höra av dig!

Skip to main content
profile pic
Anders Thoresson

Sök med och i RSS

| | | | LĂ€stid: 5 minuter (4635 tecken)

RSS-flöden frÄn dina favoritsajter Àr ett sÀtt att hÄlla koll pÄ kÀllor som du vet ofta publicerar saker som du Àr intresserad av. Men med RSS finns det ocksÄ sÀtt att försöka hitta relevanta artiklar som publiceras pÄ webbplatser som du inte kÀnner till.

RSS-flöden frÄn dina favoritsajter Àr ett sÀtt att hÄlla koll pÄ kÀllor som du vet ofta publicerar saker som du Àr intresserad av. Men med RSS finns det ocksÄ sÀtt att försöka hitta relevanta artiklar som publiceras pÄ webbplatser som du inte kÀnner till.

PÄ webben finns flera söktjÀnster dÀr du matar in sökord pÄ samma sÀtt som nÀr du anvÀnder en vanlig sökmotor. Men istÀllet för att visa resultatet i din webblÀsare kommer sökresultatet som ett RSS-flöde som du lÀgger till i din RSS-lÀsare.

Genom att skapa RSS-flöden frÄn söktjÀnster som kartlÀgger stora delar av webben skapar du en bevakning för kÀllor som du inte kÀnner till. Problemet Àr att webben Àr stor. Med vÀldigt generella sökord kommer antalet nya rubriker i de sökbaserade flödena dÀrför att bli gigantiskt. Men kan man avgrÀnsa sina söktermer pÄ ett bra sÀtt Àr det Àr ett effektivt sÀtt att bevaka. En restaurangÀgare kan till exempel skapa en bevakning pÄ restaurangens namn och den vÀgen hitta blogginlÀgg som gÀster har skrivit. Det hÀr Àr alltsÄ ett sÀtt att "söka i framtiden".

Det gÄr ocksÄ att söka i de RSS-flöden du har valt att prenumerera pÄ. Om söktjÀnsterna gör det möjligt att bevaka hela webben Àr det hÀr ett sÀtt att hitta det som Àr intressant frÄn de kÀllor du sjÀlv vÀljer. Ett exempel gör det tydligt hur det hÀr kan vara till glÀdje: BÄde pÄ regeringens och riksdagens webbplatser finns mÄnga RSS-flöden att vÀlja bland. Men det Àr inte sÀkert att du Àr intresserad av allt som kommer i dem. Kanske sitter du som tjÀnsteman i en av landets kommuner och vill bli uppmÀrksammad nÀr kommunen nÀmns i en artikel. Genom att lÀgga till en nyckelordbevakning i din RSS-lÀsare kommer den att leta efter kommunens namn och visa dig varje gÄng den nÀmns i nÄgot av de flöden som du prenumererar pÄ.

Att söka med RSS #

Google Alerts, Bing, Yahoo News och Twingly Blogsearch Àr fyra exempel pÄ söktjÀnster pÄ nÀtet dÀr det Àr möjligt att göra bevakningar med RSS. Grundprincipen Àr densamma pÄ alla fyra: Som anvÀndare matar du in dina sökord, men istÀllet för att fÄ resultaten som en trÀfflista i webblÀsaren dyker de upp i din RSS-lÀsare. Skapar du en sökning pÄ företagets namn kommer alltsÄ allt som tjÀnsterna hittar som matchar sökningen att dyka upp i din RSS-lÀsare.

Vi exemplifierar med en bevakning med hjÀlp av Google Alerts.

googlealerts01callout

HÀr möts du av ett formulÀr dÀr du skapar din bevakning. I den översta rutan matar du in dina sökord och dÀr under kan du bland annat vÀlja vilka typer av kÀllor du Àr intresserad av (allt, bloggar, nyheter och sÄ vidare), sprÄk och var i vÀrlden publiceringen ska ha skett.

Du kan vÀlja om bevakningen ska ske via e-post eller flöde. VÀljer du e-post kan du stÀlla in om du vill ha ett mail till din inkorg sÄ snart Google hittar nÄgot som matchar din bevakning eller om det rÀcker med mail en gÄng om dagen eller till och med en gÄng i veckan. Du kan ocksÄ vÀlja om Google ska inkludera allt eller bara det som bedöms som bra resultat.

googlealerts02callout

NĂ€r du gjort dina val visas en förhandsgranskning till höger. Är du nöjd klickar du pĂ„ knappen Skapa alarm.

googlealerts03callout

Du kommer dÄ till en sida som innehÄller alla dina bevakningar.

googlealerts04callout

Högerklicka pÄ RSS-ikonen för bevakningen du just skapade och vÀlj Copy link address eller motsvarande alternativ i menyn som dyker upp. RSS-prenumerationer Àr i sjÀlva verket vanliga webbadresser som leder till sÀrskilda sidor. Genom att kopiera lÀnken kan du lÀgga till den i Feedly eller den RSS-lÀsare du valt.

googlealerts05callout

VÀxla till Feedly och klistra in adressen du kopierade frÄn Google Alerts i sökrutan.

googlealerts06callout

Avsluta med att klicka pÄ +feedly för att lÀgga till sökflödet bland dina prenumerationer.

Att söka i RSS #

Blir du betalande kund hos Feedly kan du göra sökningar i dina RSS-flöden. Men nÀr detta skrivs saknar Feedly möjligheten att spara sökningen sÄ att den utförs automatiskt. Som anvÀndare mÄste du alltsÄ komma ihÄg att göra den, och dÀrför ska du helst inte vara intresserad av för mÄnga olika sökord eftersom det dÄ tar tid.

Men det finns alternativ som sköter sökningarna automatiskt. Ett exempel Àr Mac-programmet Readkit. Readkit gÄr att koppla till bland andra Feedly, Newsblur och Feedbin. I programmet finns vad som kallas för smarta mappar. Du skapar en smart mapp genom att mata in en sökterm och sedan hÄller Readkit reda pÄ nÀr nÄgot som matchar sökningen dyker upp.

AnvÀnder du inte Mac Àr RSS-lÀsaren Feedwrangler en annan möjlighet. Precis som Feedly Àr Feedwrangler en RSS-tjÀnst. Inte lika snygg och anvÀndarvÀnlig i webblÀsaren som Feedly Àr, men med en sökfunktion som Àr anvÀndbar.

feedwrangler01callout

Feedwrangler har inga funktioner för att sortera RSS-prenumerationerna i vanliga mappar. IstÀllet hamnar alla nya rubriker i ett lÄng lista. I det hÀr exemplet innehÄller Feedwrangler ett antal prenumerationer frÄn regering, riksdag och nÄgra myndigheter.

Men bland alternativen till vÀnster finns Smart folders. Klicka pÄ Create.

feedwrangler02callout

HÀr matar du in namnet pÄ din sökning och vilka sökord du Àr intresserad av. Det gÄr Àven att anvÀnda kommandon som and, or och not för att finjustera sökningen. Slutligen vÀljer du vilka av dina prenumerationer sökningen ska leta i.

feedwrangler03callout

Resultatet i just det hÀr fallet, en sökning pÄ "VÀnersborg", filtrerar bort alla rubriker utom tre. PÄ det hÀr sÀttet blir stÄende sökningar ett enkelt sÀtt att bevaka flöden som innehÄller vÀldigt mÄnga rubriker men dÀr fÄ Àr av faktiskt intresse.

Det hĂ€r Ă€r ett i en serie av blogginlĂ€gg som handlar om arbetet med en uppdaterad version av Internetguiden Flöden, kvitter och statusuppdateringar – om omvĂ€rldsbevakning pĂ„ nĂ€tet. Du kan lĂ€sa mer hĂ€r.